În momentul când oferi o invitație de nunta cuiva, acea persoană devine invitat la nunta ta. Însă trebuie sa fii realist si sa stii ca nu ai nici o garanție că omul respective te va și onora cu prezența. Atât timp cât doar i-ai oferit invitația, el sau ea rămâne un simplu invitat. În momentul participării efective la eveniment el sau ea îți va deveni nuntaș.
De ce te interesează numărul estimativ de nuntași?
În primul rând pentru că nuntașii implică intotdeauna cheltuieli: cu meniul, cu bautura, cu decorul si aranjarea meselor, uneori chiar si cu cazarea!
În al doilea rând, dacă estimezi corect numărul de participanti la eveniment îți vei putea crea realist bugetul cheltuieli si vei putea sa iti recuperezi banii investiti. In al treilea rand, cu aproximativ doua saptamani inainte de nunta trebuie sa dai numarul final de persoane la restaurant. Daca vei da un numar nerealist de persoane, vei fi nevoit sa platesti din buzunar meniuri. Și nu în ultimul vei putea să alegi o locație potrivită din punct de vedere al capacității. Vei alege o sala nici prea mare, care să pară semigoala, dar nici prea mică, pentru că lumea va fi înghesuită atât la mase şi pe ringul de dans.
Pentru a putea estima numarul de nuntași trebuie sa fii cat mai realist cu putinta!
Nu vom putea niciodata sa ne recuperam niste cheltuieli atat de mari cum sunt cele cu nunta dacă suntem foarte optimisti si visăm cu ochii deschişi la nunti cu sute de persoane. Nu estima că lumea se va inghesui sa participle la nunta ta și că toate invitațiile de nunta inmanate vor fi onorate.
Creaza o listă reală de persoane care vă vor veni la nuntă. Folosește-te de următoarele întrebări ca să începi să selectezi doar persoanele pe care mizezi că vor participa:
1. Ai mai tinut legatura cu aceasta persoana in ultimii 2 ani?
Dacă nu ai vorbit cu cineva în ultimul an, nu te aștepta să vină la nuntă. Nu va veni pentru că nu se simte atașată sau obligata sa participle în nici un fel.
2. Petreceți timp împreună cu aceast potential invitat?
Aveți o relație? Vă vizitați? Ieșiți în oraș? Aveți hobbyuri comune?
3. Ai fost invitat sau crezi că vei fi invitat la nunta celui pe care tocmai îl inviți?
Dacă ai fost invitat sau crezi că te va invita înseamnă că aveți o relație și că cel mai probabil va veni la nunta ta.
4. Consideri că această persoană are o obligație față de tine?
Poate ai ajutat la un moment dat această persoană, poate aveți ati lucrat candva impreuna. În general, la nunți vin familia, rudele, prietenii și obligațiile. Obligațile sunt o categorie aparte de oameni care se simt îndatorați cumva să te onoreze cu prezența, oameni care deși nu îți sunt rude sau prieteni, vin la nunta ta dintr-un motiv diferit, printr-o asociere diferită.
5. Este rudă cu tine?
6. Este o persoană care nu crezi că poate lipsi de la nuntă?
Dacă ai fost realist, din lista totală de invitați ar trebui sa mai scazi intre 15-20%, iar acesta va fi numarul tău estimativ de nuntași.
Dacă ai estimat corect numărul de nuntași poți calcula liniștit bugetul nunții înmulțind numărul estimat de nuntași cu darul mediu de nuntă din zona ta. Acela va fi bugetul nunții tale.