Baita dupa botez, are loc a doua zi dupa ce copilul a fost crestinat religios, la biserica.
Este o ceremonie ritualica, de spalare a mirului cu care este dat cel mic la slujba.
Se spune ca dupa botez, nu ai voie sa strigi copilul pe nume sau sa il pupi pana la baita de dupa botez, intrucat ii iei mirul
Băița de a doua zi dupa botez este un ritual menit a-l binecuvânta pe bebe cu cele mai frumoase daruri. Părinții și nașii vor fi cei care vor organiza acasa acest moment, despre care îți spunem in continuare totul în cele ce urmează.
Cel mai important lucru de stiut pentru parinti este că aveti deplină libertate. Băița de a doua zi este un obicei laic și nu există prevederi bisericești stricte
Este un ritual si nimic nu este obligatoriu.
Obiceiul băiței de a doua zi este bazat pe tradiții populare ce variază puternic de la o regiune la alta a României. Nașa va deține informații din zona din care provine, mama soacră va ști alte obiceiuri, altii vor insista că știe că ”mai trebuie făcut ceva”. Nimic nu trebuie făcut neapărat, dar ceea ce contează este atmosfera de pace și bucurie.
Conform traditiei, băița de a doua zi nu are legătură cu rânduielile bisericești, ci este pur și simplu un motiv în plus de bucurie pentru familie, prieteni și rude.
Baita are o încărcătură emoțională deosebita, pentru că nașa îi transmite bebelușului cele mai frumoase gânduri și urări de bine.
Petrecerea primei băițe este un eveniment restrâns, invitați fiind cei apropiați, rudele și prietenii. De obicei are loc acasă, la familia bebelului proaspăt botezat sau acasă la nași. Conform tradiției, bărbații nu au voie să participe la acest moment, ci doar femeile. Mai exact: mama copilului, nașa, moașa, vecine, rude apropiate sau prietene.
Un alt obicei important este faptul că cel mic nu trebuie pupat sau strigat pe nume din momentul botezului până a doua zi, după săvârșirea băiței.
Care sunt obiceiurile cel mai des întâlnite?
1. Deoarece evenimentul este oarecum o continuare a botezului, se obișnuiește ca în timpul băiței să fie reaprinsă lumanarea de botez
2. În timp ce bebelușul este îmbăiat, nașa îi adresează urări de bine: să fie inimos, cuminte, înțelept, harnic. Există varianta în care și celelalte femei se transformă în „ursitoare” pentru cel mic și îi transmit gânduri fericite.
3. În cădiță se pune fasa iar la final aceasta se pune la uscat la oglindă, pentru că, astfel, copilul va fi curat toată viața.
4. Se spune ca pruncul trebuie uns cu mir (uleiul sfintit de la botez) pentru a avea pielea catifelata toată viata.
5. Persoanele care participă pot oferi celui mic cadouri cu valoare simbolică. Precum păturica pentru bebeluși, rame foto sau albume de fotografii.
Ce se pune în apa de îmbăiat?
Grâu, ca să fie cinstit
Semințe de cânepă, ca să crească repede
Flori de tei, ca să fie iubitor
Semințe de mac, ca să doarmă bine
Busuioc, ca să fie frumos
Fulgi, ca să fie ușori precum fulgul
Orez, pentru bogăție
Zahăr, ca să fie dulce
Flori de mușățel, ca să miroasă frumos
Mentă, ca să crească sănătos
Semințe de mărar, să fie plăcut ca mărarul în mâncare
Un obiect foarte IMPORTANT ce nu trebuie să lipsească din apa de îmbăiat este banutul de argint Așadar, drag părinte spiritual, poți alege un bănuț simplu sau personalizat, pentru o amintire plăcută!
Alte obiceiuri ne spun, ca pe lângă cele menționate mai sus, în apă trebuie să se mai regăsească: un ou, petale de trandafir, lapte dulce și o verighetă.
Băița de a doua zi este un eveniment de familie, fără legătură cu obiceiurile ortodoxe bisericești. Este o frumoasă tradiție autohtona ce adună laolalta familia și prietenii apropiați, cu bucurie și urări de bine, în jurul copilului proaspăt creștinat.